X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

II stopnia - Edukacja żywieniowa i psychodietetyka

Specjalność: Edukacja żywieniowa i psychodietetyka

Absolwent posiada kompetencje do pełnienia różnorodnych funkcji związanych z szerzeniem edukacji żywieniowej oraz promocją zdrowego stylu życia, a także do rozpoznawania, oceny, analizowania i diagnozowania wpływu różnych czynników psychologicznych na zachowania żywieniowe człowieka a następnie współudziału w podejmowaniu terapii psychologicznej w celu wprowadzenia pozytywnych zmian w żywieniu. Uzyskana na tej specjalności wiedza teoretyczna i zdobyte umiejętności praktyczne umożliwią absolwentowi: zdobycie umiejętności określania wpływu poszczególnych elementów środowiska, a zwłaszcza żywności i sposobu żywienia na stan zdrowia jednostki i społeczeństwa; profesjonalne rozpoznawanie i monitorowanie stanu odżywienia ludzi oraz różnych czynników psychologicznych prowadzących do zaburzeń odżywiania; rozpoznawania i oceny wpływu stresu i stanów emocjonalnych na zachowania żywieniowe; Potencjalne miejsca pracy to: edukator żywieniowy, specjalista do spraw żywienia w takich miejscach jak: poradnie dietetyczne i poradnie psychologiczne, gabinety psychodietetyczne, sanatoria, domy pomocy społecznej oraz  ośrodki zaburzeń odżywiania czy szpitale. Możliwa jest tu także własna działalność gospodarcza w zakresie doradztwa psychodietetycznego.