X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

I stopnia - Dietetyka kliniczna

Specjalno┼Ť─ç: Dietetyka kliniczna

Przyswojenie specjalistycznej wiedzy, popartej równie┼╝ zaj─Öciami praktycznymi przyczyni si─Ö do tego, ┼╝e absolwent specjalno┼Ťci dietetyka kliniczna b─Ödzie móg┼é oprócz ogólnych zada┼ä z zakresu dietetyki realizowa─ç  zadania szczegó┼éowe takie jak:

  • Ocenianie stanu od┼╝ywienia i rozpoznawanie potrzeb ┼╝ywieniowych pacjentów w zale┼╝no┼Ťci od ich wieku i stanu zdrowia
  • Opracowywanie i przygotowanie  specjalistycznych diet ┼╝ywieniowych, równie┼╝ leczniczych w poszczególnych jednostkach chorobowych.
  • Prowadzenie dokumentacji ┼╝ywieniowej pacjentów.
  • Identyfikowanie ró┼╝nego rodzaju zaburze┼ä w od┼╝ywianiu i kreowanie post─Öpowania dietetycznego w celu ich eliminacji
  • Proponowanie w┼éa┼Ťciwej dietoterapii, w tym równie┼╝ farmakoterapii ┼╝ywieniowej, a tak┼╝e ocenianie jej wp┼éywu na efekty leczenia ró┼╝nych chorób
  • Prowadzenie  racjonalnej dietoprofilaktyki w celu zapobiegania chorobom ┼╝ywieniowo zale┼╝nym.