X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

I stopnia - Dietetyka kliniczna

Dietetyka to dziedzina nauki maj─ůca charakter interdyscyplinarny, zajmuj─ůca si─Ö zasadami

i sposobem ┼╝ywienia cz┼éowieka oraz szeroko rozumian─ů  ┼╝ywno┼Ťci─ů w kontek┼Ťcie wp┼éywu tych czynników na stan zdrowia cz┼éowieka.

Dynamiczny rozwój wiedzy o wzajemnych korelacjach mi─Ödzy ┼╝ywno┼Ťci─ů i sposobem ┼╝ywienia a zdrowiem cz┼éowieka , a tak┼╝e wspomaganie procesu terapeutycznego poprzez odpowiednio modyfikowane diety, specjalistyczne i ukierunkowane metody ┼╝ywienia, jak równie┼╝ powszechna obecno┼Ť─ç i dost─Öpno┼Ť─ç coraz to nowszych postaci i form ┼╝ywno┼Ťci wymaga wykszta┼écenia odpowiednio przygotowanych specjalistów na poziomie studiów wy┼╝szych. Trzeba te┼╝ zaznaczy─ç, ┼╝e w ostatnich latach obserwuje si─Ö wyra┼║ny wzrost zainteresowania zdrowym stylem ┼╝ycia, dba┼éo┼Ťci─ů o wygl─ůd i trosk─ů o swoj─ů sylwetk─Ö. Równie┼╝ ten obszar dzia┼éa┼ä wymaga wszechstronnego poradnictwa ze strony kompetentnych fachowców.

Absolwent kierunku „Dietetyka” wyposa┼╝ony wi─Öc w wiedz─Ö teoretyczn─ů i umiej─Ötno┼Ťci praktyczne zdobyte w trakcie studiów b─Ödzie przygotowany do:

  1. Planowania i prowadzenia racjonalnego ┼╝ywienia dla ró┼╝nych grup ludno┼Ťci.
  2. Rozpoznania stanów niedo┼╝ywienia i wskazywania metod ich niwelowania.
  3. Opracowania i wdro┼╝enia w oparciu o podstawy naukowe profili ┼╝ywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanych dla zró┼╝nicowanych pod wzgl─Ödem wieku, wykonywanej pracy oraz warunków ┼╝ycia grup ludno┼Ťci.
  4. Oceny i zapobiegania interakcji mi─Ödzy sk┼éadnikami pokarmowymi a lekami.
  5. Oceny potencjalnych zagro┼╝e┼ä ró┼╝nego pochodzenia dla bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci
  6. Oceny innowacyjnych produktów ┼╝ywno┼Ťciowych pod wzgl─Ödem zdrowotnym.
  7. Rozpoznawania aktualnych problemów i trendów ┼╝ywieniowych w spo┼éecze┼ästwie
  8. Organizowania produkcji ┼╝ywno┼Ťci i potraw z uwzgl─Ödnieniem znajomo┼Ťci towaroznawstwa ┼╝ywno┼Ťciowego.
  9. Realizowania edukacji i profilaktyki zdrowotnej w zakresie ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia z wykorzystaniem wiedzy  z zakresu psychologii i pedagogiki.
  10. Prowadzenia nauczania w placówkach o┼Ťwiatowych ( po uzyskaniu kwalifikacji pedagogicznych ) w zakresie edukacji ┼╝ywieniowej.

Ponadto, na trzecim roku studiów studenci b─Öd─ů mieli mo┼╝liwo┼Ť─ç realizacji zaj─Ö─ç w zakresie trzech specjalno┼Ťci, tj. dietetyka kliniczna, poradnictwo dietetyczne i ┼╝ywienie zbiorowe oraz  psychodietetyka. Zaproponowany program nauczania charakteryzuj─ůcy si─Ö du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů ─çwicze┼ä pozwoli absolwentom wszystkich specjalno┼Ťci zdobyt─ů wiedz─Ö teoretyczn─ů prze┼éo┼╝y─ç na dzia┼éania praktyczne. Daje to absolwentom wi─Öksze poczucie pewno┼Ťci i umo┼╝liwia podj─Öcie nowych wyzwa┼ä, co sprawia, ┼╝e ich pozycja na rynku zatrudnienia wzrasta.

Przyswojenie specjalistycznej wiedzy, popartej równie┼╝ zaj─Öciami praktycznymi przyczyni si─Ö do tego, ┼╝e absolwent specjalno┼Ťci dietetyka kliniczna b─Ödzie móg┼é oprócz ogólnych zada┼ä z zakresu dietetyki realizowa─ç te┼╝ zadania szczegó┼éowe takie jak:                                            

            

  1. Ocenia─ç stan od┼╝ywienia i rozpozna─ç potrzeby ┼╝ywieniowe pacjentów w zale┼╝no┼Ťci od ich wieku i stanu zdrowia
  2. Opracowa─ç i przygotowa─ç  specjalistyczne diety ┼╝ywieniowe, równie┼╝ lecznicze w poszczególnych jednostkach chorobowych.
  3. Prowadzi─ç dokumentacj─Ö ┼╝ywieniow─ů pacjentów.
  4. Identyfikowa─ç ró┼╝nego rodzaju zaburzenia w od┼╝ywianiu i kreowa─ç post─Öpowanie dietetyczne w celu ich eliminacji
  5. Proponowa─ç w┼éa┼Ťciw─ů dietoterapi─Ö, w tym równie┼╝ farmakoterapi─Ö ┼╝ywieniow─ů, a tak┼╝e ocenia─ç jej wp┼éyw na efekty leczenia ró┼╝nych chorób
  6. Prowadzi─ç racjonaln─ů dietoprofilaktyk─Ö w celu zapobiegania chorobom ┼╝ywieniowo zale┼╝nym.


Dietetyk to tzw. inny zawód medyczny, który wykorzystuj─ůc posiadan─ů wiedz─Ö i umiej─Ötno┼Ťci praktyczne mo┼╝e podj─ů─ç prac─Ö w ró┼╝nych miejscach. Dla absolwentów specjalno┼Ťci dietetyka kliniczna b─Öd─ů to przede wszystkim:

1.   Placówki lecznictwa zamkni─Ötego (oddzia┼éy szpitalne, dzia┼éy ┼╝ywienia w szpitalach, sanatoriach, zak┼éadach opieku┼äczo-leczniczych, kuchnie szpitalne oraz kuchnie przygotowuj─ůce posi┼éki dla niemowl─ůt).
2.   Placówki lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne przychodni ogólnych i  specjalistycznych).
3.   Placówki pomocy spo┼éecznej (domy pomocy spo┼éecznej, domy dziecka, zak┼éady wychowawcze).
4.   Zak┼éady ┼╝ywienia zbiorowego zamkni─Ötego: ┼╝┼éobki, przedszkola, szko┼éy, internaty, bursy, sto┼éówki studenckie i pracownicze.
5.   Zak┼éady przemys┼éu spo┼╝ywczego i farmaceutycznego ( produkcja ┼╝ywno┼Ťci wzbogaconej, suplementów diety, ┼Ťrodków specjalnego przeznaczenia ┼╝ywieniowego i medycznego).
6.   Instytucje nadzoru ┼╝ywno┼Ťciowo-┼╝ywieniowego np. Pa┼ästwowa Inspekcja Sanitarna.
7.   Organizacje konsumenckie, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej itp.
8.   W┼éasna dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcza w zakresie poradnictwa ┼╝ywieniowego (gabinet dietetyczny).
9.   Placówki o┼Ťwiatowe.

          Zapewne znaczna cz─Ö┼Ť─ç absolwentów kierunku dietetyka w Wy┼╝szej Szkole Humanistycznej w Lesznie podejmie studia magisterskie na tym samym lub zbli┼╝onym kierunku korzystaj─ůc z oferty akademickich uczelni medycznych lub przyrodniczych, co przyczyni si─Ö do dalszego ich rozwoju intelektualnego i zawodowego.                             


Dodano: 2015-03-16 08:29:47