X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

Oferta edukacyjna - Studia I stopnia - Dietetyka

Absolwent studiów I stopnia na kierunku dietetyka uzyska tytuł dietetyka uprawniający do podjęcia pracy w zawodzie, jak również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowego. Absolwent przygotowany będzie do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności; planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją; oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia; zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym; oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia; kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli; oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób; organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.

Absolwent znajdzie zatrudnienie w następujących miejscach:

  • placówki lecznictwa zamkniętego (oddziały szpitalne, działy żywienia w szpitalach, sanatoriach, kuchnie szpitalne oraz kuchnie przygotowujące posiłki dla niemowląt);
  • placówki lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne przychodni ogólnych i specjalistycznych);
  • placówki pomocy społecznej (domy pomocy społecznej, domy dziecka, zakłady wychowawcze);
  • zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy, stołówki studenckie i pracownicze);
  • zakłady żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, w tym restauracje i jadłodajnie dietetyczne, hotele, domy wczasowe, ośrodki wypoczynkowe, firmy cateringowe);
  • zakłady przemysłu spożywczego i farmaceutycznego (produkcja żywności wzbogaconej, suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego);
  • instytucje nadzoru żywnościowo-żywieniowego (np. Państwowa Inspekcja Sanitarna);
  • organizacje konsumenckie, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej itp.;
  • własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (gabinet dietetyczny);
  • placówki oświatowe.

 

Specjalności na kierunku dietetyka:

Wykaz przedmiotów na kierunku dietetyka - zobacz


 


Dodano: 2016-02-29 12:08:17