Oferta edukacyjna - Studia I stopnia - DietetykaAbsolwent studiów I stopnia na kierunku dietetyka uzyska tytuł dietetyka uprawniający do podjęcia pracy w zawodzie, jak również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowego. Absolwent przygotowany będzie do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności; planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją; oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia; zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym; oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia; kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli; oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób; organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej. Absolwent znajdzie zatrudnienie w następujących miejscach:
Specjalności na kierunku dietetyka: Wykaz przedmiotów na kierunku dietetyka - zobacz
Dodano: 2016-02-29 12:08:17 |