X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

Wymagane dokumenty

Wymagane dokumenty w procesie rekrutacji dla cudzoziemców

 

1. WYPE┼üNIONA ankieta osobowa kandydata na studia I lub II stopnia – wzór ustalony przez uczelni─Ö (dost─Öpny na stronie www Uczelni).

Na studia I stopnia :

  1. zalegalizowane lub opatrzone apostille ┼Ťwiadectwo maturalne lub inny dokument uzyskany za granic─ů wraz z t┼éumaczeniem przysi─Ög┼éym na j─Özyk polski sporz─ůdzonym przez t┼éumacza lub osob─Ö zarejestrowan─ů jako t┼éumacz przysi─Ög┼éy w pa┼ästwie cz┼éonkowskim Unii Europejskiej, pa┼ästwie cz┼éonkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub pa┼ästwie cz┼éonkowskim Organizacji Wspó┼épracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), lub konsula Rzeczypospolitej Polskiej w┼éa┼Ťciwego dla pa┼ästwa, na którego terytorium lub w którego systemie edukacji wydano ┼Ťwiadectwo, lub akredytowane w Polsce przedstawicielstwo dyplomatyczne albo urz─ůd konsularny pa┼ästwa, na którego terytorium lub w którego systemie edukacji wydano ┼Ťwiadectwo.
  2. za┼Ťwiadczenie potwierdzaj─ůce, ┼╝e ┼Ťwiadectwo maturalne kandydata uprawnia do ubiegania si─Ö o przyj─Öcie na studia wy┼╝sze ka┼╝dego typu szkó┼é wy┼╝szych w pa┼ästwie, w którego systemie edukacji dzia┼éa instytucja wydaj─ůca ┼Ťwiadectwo. Dokument powinien by─ç wydany lub potwierdzony przez szko┼é─Ö lub instytucj─Ö edukacyjn─ů albo przez w┼éadze o┼Ťwiatowe pa┼ästwa, na którego terytorium lub w którego systemie edukacji wydano ┼Ťwiadectwo (wówczas dokument ten wymaga przet┼éumaczenia na j─Özyk polski przez t┼éumacza przysi─Ög┼éego). Za┼Ťwiadczenie nie jest potrzebne, je┼╝eli informacja ta znajduje si─Ö na ┼Ťwiadectwie.

Za┼Ťwiadczenie nie jest wymagane od kandydatów posiadaj─ůcych:

- dyplomy IB (International Baccalaureate) wydane przez organizacj─Ö International Baccalaureate Organization w Genewie,

- dyplomy EB (European Baccalaureate) wydane przez Szko┼éy Europejskie zgodnie z Konwencj─ů o Statucie Szkó┼é Europejskich, sporz─ůdzon─ů w Luksemburgu dnia 21 czerwca 1994 r. (Dz. U. z 2005 r. Nr 3, poz. 10)

 

Na studia II stopnia lub studia podyplomowe:

  1. zalegalizowany lub opatrzony apostille dyplom uko┼äczenia studiów co najmniej pierwszego stopnia lub inny dokument uko┼äczenia uczelni za granic─ů, uprawniaj─ůcy do ubiegania si─Ö o przyj─Öcie na studia drugiego stopnia w uczelniach ka┼╝dego typu w pa┼ästwie, w którego systemie dzia┼éa┼éa instytucja wydaj─ůca dyplom, wraz z t┼éumaczeniem przysi─Ög┼éym  na j─Özyk polski sporz─ůdzonym przez t┼éumacza wpisanego przez Ministra Sprawiedliwo┼Ťci na list─Ö t┼éumaczy przysi─Ög┼éych lub osob─Ö zarejestrowan─ů jako t┼éumacz przysi─Ög┼éy w pa┼ästwie cz┼éonkowskim Unii Europejskiej, pa┼ästwie cz┼éonkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub pa┼ästwie cz┼éonkowskim Organizacji Wspó┼épracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) lub konsula Rzeczypospolitej Polskiej, w┼éa┼Ťciwego dla pa┼ästwa, na którego terytorium lub w którego systemie edukacji wydano dyplom, lub akredytowane w Polsce przedstawicielstwo dyplomatyczne lub urz─ůd konsularny pa┼ästwa, na którego terytorium lub w którego systemie edukacji wydano dyplom.
  2. Za┼Ťwiadczenie potwierdzaj─ůce, ┼╝e dyplom uprawnia do podj─Öcia studiów II stopnia w kraju wydania. Za┼Ťwiadczenie mo┼╝e zosta─ç wystawione przez uczelni─Ö, która wyda┼éa dyplom, b─ůd┼║ urz─ůd b─Öd─ůcy odpowiednikiem Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego w kraju, w którym dyplom zosta┼é wydany (wymagane jest t┼éumaczenie przysi─Ög┼ée za┼Ťwiadczenia na j─Özyk polski). Za┼Ťwiadczenie nie jest konieczne, je┼╝eli taka informacja jest zawarta na dyplomie lub w suplemencie.

2. Zdj─Öcie kandydata podpisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych o wymiarach 35 x 45Wersja elektroniczna fotografii na no┼Ťniku elektronicznym o wymiarach 20 X 25 mm
w formacie jpg, 300x400, w rozdzielczo┼Ťci 300 dpi, (p┼éyta CD podpisana imieniem i nazwiskiem a plik ze zdj─Öciem znajduj─ůcy si─Ö na p┼éycie o nazwie; nazwisko, imi─Ö) zgodna z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych.

3. 2 egzemplarze za┼é─ůczników do  umowy (mo┼╝na pobra─ç ze strony internetowej - Strefa kandydata/op┼éaty).

4. Kserokopia dokumentu potwierdzaj─ůcego znajomo┼Ť─ç j─Özyka polskiego – z wy┼é─ůczeniem osób, dla których nauka w szkole ┼Ťredniej odbywa┼éa si─Ö w tym j─Özyku – lub dokument z jednostki prowadz─ůcej studia potwierdzaj─ůcy, ┼╝e stopie┼ä znajomo┼Ťci j─Özyka pozwala na podj─Öcie studiów,

5. Kopia orzeczenia o stopniu niepe┼énosprawno┼Ťci(orygina┼é orzeczenia do wgl─ůdu) - tylko w przypadku osób niepe┼énosprawnych.

6. Kserokopia dokumentu po┼Ťwiadczaj─ůcego posiadanie polisy ubezpieczeniowej na wypadek choroby lub nast─Öpstw nieszcz─Ö┼Ťliwych wypadków na okres kszta┼écenia w Polsce albo kserokopia dokumentu Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (wraz z jego orygina┼éem do wgl─ůdu) lub o┼Ťwiadczenie o przyst─ůpieniu do ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia niezw┼éocznie po rozpocz─Öciu kszta┼écenia – w przypadku wpisu korespondencyjnego do przesy┼éanych dokumentów do┼é─ůcz o┼Ťwiadczenie, ┼╝e dor─Öczysz ten dokument w terminie do 29 wrze┼Ťnia  pod rygorem wydania przez komisj─Ö decyzji o odmowie przyj─Öcia.

7. Dokument potwierdzaj─ůcy wniesienie op┼éaty rekrutacyjnej (85 z┼é).

8. 1 kopert─Ö (format koperty C5) zaadresowan─ů zwrotnie + znaczek o warto┼Ťci na list polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru (+ wype┼éniony blankiet ZPO).

9. Bia┼éa, papierowa teczka zamykana na gumk─Ö (bez elementów metalowych na ok┼éadce).

 

UWAGA

Dokumenty zagraniczne (oprócz dyplomu IB i ┼Ťwiadectwa EB) musz─ů by─ç opatrzone apostille albo poddane legalizacji,

T┼éumaczenie po┼Ťwiadczone przez t┼éumacza przysi─Ög┼éego na j─Özyk polski do ka┼╝dego sk┼éadanego dokumentu, który zosta┼é sporz─ůdzony w j─Özyku innym ni┼╝ polski.

W dniu podpisania umowy kandydat zobowi─ůzany jest dostarczy─ç do Dziekanatu dokument potwierdzaj─ůcy legalny pobyt w Polsce (wiza, karta pobytu) - kserokopia, orygina┼é do wgl─ůdu.