X
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach statystycznych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. ZAMKNIJ

I stopnia - Poradnictwo Dietetyczne i ┼╗ywienie Zbiorowe

Dietetyka to dziedzina nauki maj─ůca charakter interdyscyplinarny, zajmuj─ůca si─Ö zasadami i sposobem ┼╝ywienia cz┼éowieka oraz szeroko rozumian─ů  ┼╝ywno┼Ťci─ů w kontek┼Ťcie wp┼éywu tych czynników na stan zdrowia cz┼éowieka.

Dynamiczny rozwój wiedzy o wzajemnych korelacjach mi─Ödzy ┼╝ywno┼Ťci─ů i sposobem ┼╝ywienia a zdrowiem cz┼éowieka , a tak┼╝e wspomaganie procesu terapeutycznego poprzez odpowiednio modyfikowane diety, specjalistyczne i ukierunkowane metody ┼╝ywienia, jak równie┼╝ powszechna obecno┼Ť─ç i dost─Öpno┼Ť─ç coraz to nowszych postaci i form ┼╝ywno┼Ťci wymaga wykszta┼écenia odpowiednio przygotowanych specjalistów na poziomie studiów wy┼╝szych. Trzeba te┼╝ zaznaczy─ç, ┼╝e w ostatnich latach obserwuje si─Ö wyra┼║ny wzrost zainteresowania zdrowym stylem ┼╝ycia, dba┼éo┼Ťci─ů o wygl─ůd i trosk─ů o swoj─ů sylwetk─Ö. Równie┼╝ ten obszar dzia┼éa┼ä wymaga wszechstronnego poradnictwa ze strony kompetentnych fachowców.

Absolwent kierunku „Dietetyka” wyposa┼╝ony wi─Öc w wiedz─Ö teoretyczn─ů i umiej─Ötno┼Ťci praktyczne zdobyte w trakcie studiów b─Ödzie przygotowany do:

  1. Planowania i prowadzenia racjonalnego ┼╝ywienia dla ró┼╝nych grup ludno┼Ťci.
  2. Rozpoznania stanów niedo┼╝ywienia i wskazywania metod ich niwelowania.
  3. Opracowania i wdro┼╝enia w oparciu o podstawy naukowe profili ┼╝ywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanych dla zró┼╝nicowanych pod wzgl─Ödem wieku, wykonywanej pracy oraz warunków ┼╝ycia grup ludno┼Ťci.
  4. Oceny i zapobiegania interakcji mi─Ödzy sk┼éadnikami pokarmowymi a lekami.
  5. Oceny potencjalnych zagro┼╝e┼ä ró┼╝nego pochodzenia dla bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci
  6. Oceny innowacyjnych produktów ┼╝ywno┼Ťciowych pod wzgl─Ödem zdrowotnym.
  7. Rozpoznawania aktualnych problemów i trendów ┼╝ywieniowych w spo┼éecze┼ästwie
  8. Organizowania produkcji ┼╝ywno┼Ťci i potraw z uwzgl─Ödnieniem znajomo┼Ťci towaroznawstwa ┼╝ywno┼Ťciowego.
  9. Realizowania edukacji i profilaktyki zdrowotnej w zakresie ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia z wykorzystaniem wiedzy  z zakresu psychologii i pedagogiki.
  10. Prowadzenia nauczania w placówkach o┼Ťwiatowych ( po uzyskaniu kwalifikacji pedagogicznych ) w zakresie edukacji ┼╝ywieniowej.

Ponadto, na trzecim roku studiów studenci b─Öd─ů mieli mo┼╝liwo┼Ť─ç realizacji zaj─Ö─ç w zakresie trzech specjalno┼Ťci, tj. dietetyka kliniczna, poradnictwo dietetyczne i ┼╝ywienie zbiorowe oraz  psychodietetyka. Zaproponowany program nauczania charakteryzuj─ůcy si─Ö du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů ─çwicze┼ä pozwoli absolwentom wszystkich specjalno┼Ťci zdobyt─ů wiedz─Ö teoretyczn─ů prze┼éo┼╝y─ç na dzia┼éania praktyczne. Daje to absolwentom wi─Öksze poczucie pewno┼Ťci i umo┼╝liwia podj─Öcie nowych wyzwa┼ä, co sprawia, ┼╝e ich pozycja na rynku zatrudnienia wzrasta.

Absolwent specjalno┼Ťci poradnictwo dietetyczne i ┼╝ywienie zbiorowe b─Ödzie móg┼é podj─ů─ç si─Ö rozwi─ůzywania szczegó┼éowych problemów obejmuj─ůcych:

  1. Udzielanie porad ┼╝ywieniowych, w tym równie┼╝ w obszarze chorób ┼╝ywieniowo zale┼╝nych.
  2. Kontrolowanie jako┼Ťci produktów ┼╝ywno┼Ťciowych oraz potraw, warunków ich wytwarzania  oraz dystrybucji zgodnie z zasadami systemu HACCP.

3.   Ocen─Ö i zastosowanie ró┼╝nych technologii przetwarzania ┼╝ywno┼Ťci, w tym

      technologii gastronomicznych.

4.   Zarz─ůdzanie personelem zak┼éadów ┼╝ywienia zbiorowego, prowadzenie dzia┼éa┼ä   

      marketingowych i menad┼╝erskich w tym obszarze.

5.   Ocen─Ö funkcjonowania rynku ┼╝ywno┼Ťciowo-┼╝ywieniowego w Polsce.

 

Absolwenci specjalno┼Ťci poradnictwo dietetyczne i ┼╝ywienie zbiorowe równie┼╝ b─Öd─ů mogli podj─ů─ç prac─Ö w wielu miejscach, g┼éównie:

 

  1. W┼éasna dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcza w zakresie poradnictwa ┼╝ywieniowego (gabinet 

      dietetyczny), a tak┼╝e w zakresie ┼╝ywienia zbiorowego.

2.   Placówki pomocy spo┼éecznej ( domy pomocy spo┼éecznej, domy dziecka, zak┼éady 

      wychowawcze).

  1. Zak┼éady ┼╝ywienia zbiorowego: ┼╝┼éobki, przedszkola, szko┼éy internaty, bursy,  

      sto┼éówki studenckie i pracownicze).

4.   Zak┼éady ┼╝ywienia zbiorowego otwartego: restauracje, w tym restauracje                  

      i jad┼éodajnie dietetyczne, hotele, domy wczasowe, o┼Ťrodki wypoczynkowe, firmy   

      cateringowe.

5.   Zak┼éady przemys┼éu spo┼╝ywczego i farmaceutycznego (produkcja ┼╝ywno┼Ťci  

      wzbogaconej, suplementów diety, ┼Ťrodków specjalnego przeznaczenia   

      ┼╝ywieniowego i medycznego).

  1. Instytucje nadzoru ┼╝ywno┼Ťciowo-┼╝ywieniowego np. Pa┼ästwowa  Inspekcja   

Sanitarna.

              7.   Organizacje konsumenckie, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej  itp.

              8.   Placówki o┼Ťwiatowe.

 

 

Zapewne znaczna cz─Ö┼Ť─ç absolwentów kierunku dietetyka w Wy┼╝szej Szkole Humanistycznej w Lesznie podejmie studia magisterskie na tym samym lub zbli┼╝onym kierunku korzystaj─ůc z oferty akademickich uczelni medycznych lub przyrodniczych, co przyczyni si─Ö do dalszego ich rozwoju intelektualnego i zawodowego.


Dodano: 2015-03-16 08:34:14