Alergia na białka mleka krowiego u niemowląt i małych dzieci – obraz kliniczny, rozpoznanie i postępowanie dietetyczne - Praca własna studenta WSHMagdalena Howzan – Ptaszkowska studentka II roku dietetyki klinicznej Opracowanie pod patronatem naukowym: dr inż. Szymon Powałowski
Alergia na białka mleka krowiego u niemowląt i małych dzieci – obraz kliniczny, rozpoznanie i postępowanie dietetyczne.
Zgodnie z klasyczną definicją alergia, to swoista, niekorzystna dla organizmu reakcja zależna od wtórnej odpowiedzi immunologicznej na zetknięcie się z obcym antygenem, zazwyczaj nie wywołującym reakcji szkodliwych dla osób zdrowych. Termin alergia pochodzi z greckiego „allos” - inny i „ergos” - reakcja. Można zatem powiedzieć, że alergia jest to nieprawidłowa reakcja systemu odpornościowego organizmu na bodźce, które w normalnych warunkach nie są szkodliwe. Alergia jest pewną formą nadwrażliwości. W literaturze przedmiotu wyróżnia się cztery mechanizmy powstawania reakcji alergicznych, w tym trzy z nich zaangażowane w alergię pokarmową. Pierwszy z nich wyjaśnia patogenezę powstawania nadwrażliwości IgE – zależnej, a pozostałe nadwrażliwości IgE – niezależnej. Podział reakcji nadwrażliwości alergicznej wprowadzony przez Gell i Coombs obejmuje:
Alergia pokarmowa, jako jedna z z nieprawidłowych reakcji układu immunologicznego staje się coraz poważniejszym problemem współczesnych społeczeństw. Jej manifestacje dotyczą w szczególności państw wysokorozwiniętych i uprzemysłowionych. Szczególnym rodzajem alergii pokarmowej jest alergia na białka mleka krowiego (BMK), którą wywoływać mogą składowe mleka takie jak α s1 kazeina, β – laktoglobulina czy α – Laktoalbumina.
Tab.1. Strukturalne i immunologiczne właściwości głównych alergenów żywności.3
Alergia na białka mleka krowiego jest najpowszechniej stwierdzaną postacią alergii na pokarm i dotyczy od 2 do 5 % dzieci do 3 roku życia, przy czym szacuje się, że ogólny odsetek dzieci z alergią pokarmową może sięgać nawet 7%.4 Większość autorów podkreśla, że mechanizm alergii na BMK, zwłaszcza u dzieci manifestujących objawy ze strony przewodu pokarmowego jest przeważnie IgE – niezależny. Celem usystematyzowania postaci klinicznych alergii na pokarm, w tym alergii BMK przyjąć można następujący podział:
Przedstawiając obraz kliniczny alergii wspomnieć należy również – szczególnie w odniesieniu do chorób o podłożu atopowym o pojęciu tzw. „marszu alergicznego”. W tym przypadku przebieg chorób alergicznych w dzieciństwie zwykle charakteryzuje się następowaniem po sobie i zmianą objawów wraz z wiekiem – od alergii pokarmowej i AZS do alergicznego nieżytu nosa, zapalenia spojówek oraz astmy oskrzelowej. Jednocześnie zazwyczaj mija uczulenie na alergeny pokarmowe, a nasila uczulenie na alergeny wziewne. Coraz częściej wskazuje się również na „odwrócony marsz alergiczny” (od alergicznego nieżytu nosa, przez astmę, do AZS w wieku dorosłym.6
Podstawę do rozpoznania alergii na BMK stanowią dwa zasadnicze kryteria. W procesie diagnostycznym alergii na BMK rutynowo wykonuje się punktowe testy skórne i/lub oznaczenie w surowicy stężenia swoistych dla białek mleka IgE. Wyniki powinien być jednak zawsze interpretowany w połączeniu z danymi z wywiadu, objawami klinicznymi oraz wynikiem eliminacji BMK. Za złoty standard w diagnostyce alergii na białka mleka krowiego uznaje się próbę prowokacji pokarmem, jednak w praktyce OFC jest rzadko bezwzględnie wymagane do ustalenia rozpoznania. Ze względów bezpieczeństwa konieczność, czas oraz miejsce wykonania OFC zawsze ustala specjalista gastroenterolog i/lub alergolog. Próba prowokacji powinna być przygotowana i przeprowadzona pod rygorystycznymi wymogami: z udziałem wykwalifikowanego personelu, w warunkach zabezpieczenia w leki i sprzęt do prowadzenia – w razie konieczności – akcji reanimacyjnej, a ostateczna decyzja o prowokacji BMK zawsze powinna być poprzedzona rzetelną oceną ryzyka, bezpieczeństwa oraz korzyści procedury. Jeśli po okresie eliminacji BMK uzyskuje się szybką poprawę kliniczną doustna próba prowokacyjna nie jest konieczna. Od wykonania OFC odstępuje się również w przypadku, gdy zachodzi duże prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji anafilaktycznej.8 Leczenie dietetyczne polega na eliminacji z diety produktu lub składnika powodującego dolegliwości. Zaleca się, aby niemowlęta były co najmniej przez 6 miesięcy karmione piersią z zaleceniem stosowania przez matkę diety eliminacyjnej na czas laktacji. Jeśli karmienie piersią jest niemożliwe wprowadza się preparaty hipoalergiczne, oparte zwykle na hydrolizatach białkowych. Biorąc pod uwagę rodzaj białka, jaki w mieszankach występuje oraz stopień ich hydrolizy dzielimy je na:
Postępowanie dietetyczne w leczeniu alergii na białka mleka krowiego polega zatem przede wszystkim na stosowaniu diety bez mleka i jego produktów z równoczesną substytucją mleka mieszanką o wysokim stopniu hydrolizy lub mieszanką elementarną. Wybór preparatu uzależniony jest m.in. od wieku dziecka, ciężkości objawów klinicznych oraz odpowiedniego składu produktu, którego zadaniem jest dostarczenie energii, białka, wapnia, żelaza oraz innych kluczowych dla rozwoju mikro i makroskładników. Decyzję o wprowadzeniu i zakończeniu diety leczniczej w alergii BMK powinny być podejmowane zgodnie z rekomendacjami towarzystw naukowych.10 Uważa się, że pacjenci z alergią na białka mleka krowiego nie powinni spożywać mleka innych przeżuwaczy z powodu wysokiej międzygatunkowej homologii białek. Również mleka roślinne – z wyłączeniem mleka sojowego – takie jak: mleko migdałowe, ryżowe, owsiane, jaglane, gryczane, itd. nie mogą być stosowane jako substytut mleka krowiego, gdyż ich skład znacznie odbiega od składu mleka krowiego, co może prowadzić do zaburzeń elektrolitowych, niedokrwistości, niedoborów białkowych i tłuszczowych, a w konsekwencji do niedożywienia i rozwoju wielu zaburzeń z zagrożeniem życia włącznie.11
Literatura:
|